Golden Mirrors Arts Norway. All rights reserved. Tidemannsbyen

NO 0655 Oslo.

goldenmirrorsarts@gmail.com

Støttet av:

Supported by:

Apoio:

She’s Gotta Have It: Seksualitet, spiritualitet og #metoo

23 May 2018

 

 

(Inneholder spoilers)

 

 

Supreme God. I give thanks. God of earth, father, baba [1] of the crossroads, may your blessings reach upon my life. May you remove all negative obstacles from my path with your divine wisdom. May it be so. Mother, goddess of sweet river water, of abundance, love, light and creativity, may the sweetness of your honey flow in my life. I give praise to you Oshun [2], who descends from heaven as a messenger of God on Earth. Ase o [3]. 

 

Denne bønnen ber den vakre og karismatiske kunstneren Nola Darling (DeWanda Wise), hovedrollen i Spike Lees serie She’s gotta have it (2017) - nå i sin første sesong på Netflix. Andre sesong er bekreftet, dog med ukjent lanseringsdato.

 

Den urbane og nokså overfladiske dyrkingen av vestafrikanske, tradisjonelle gudinner kan sies å ha blitt bredt popularisert og stuerent i diasporaen blant annet etter Beyoncé sin Grammy-opptreden i 2017. Gudinner som Oshun (vann og gull) og Oya (vind og ild) har blitt vanlige i popkulturell sammenheng, delvis fordi de appellerer til selvstendige, svarte kvinner som ikke finner empowered referanser i vestlig, kristendomspreget spiritualitet, delvis fordi gudinnenes frigjorte skikkelser er lett fordøyelige – les salgbare - når den visuelt tiltalende symbolikken blir løsrevet fra kompleksiteten i mytologien og kulten. 

 

Men jeg ser andre grunner til at Spike Lee har valgt å bruke disse elementene i serien, selv på en er veldig subtil måte. Det vil jeg komme tilbake til.

 

She’s gotta have it bygger på filmen ved samme navn, lansert i 1986. Den var Lees første langfilmprosjekt, eller joint, som han gjerne kaller sine audiovisuelle verk. Filmen utspiller seg på Fort Greene, Brooklyn, og forteller historien om Nola (Tracy Camilla Johns), en frigjort billedkunstner som sliter med å få aksept for sin polyamorøse seksualitet. Tjueåtte år gamle Lee utviste en eksplosiv skaperkraft og arbeidskapasitet, ved å stå for både manus, produksjon og regi, i tillegg til å spille én av hovedrollene, som Nolas tilsynelatende yngste elsker, den rappkjefta raringen Mars Blackmon. Filmen betraktes som et vannskille i amerikansk underholdningsfilm når det gjelder representasjon av afro-amerikanske karakterer.

 

I tillegg til ovennevnte Mars, deler Nola sin loving bed – en installasjon av en dobbeltseng med høy hodegavl belyst av et titalls kronelys -  med den modne og seriøse Jamie Overstreet (Tommy Redmond Hicks), og den smellkjekke og selvopptatt Greer Childs (John Canada Terrell). Hun er også nysgjerrig på en kvinne, Opal Gilstrap (Raye Dowell), men deres historie utvikles ikke videre.

 

Nola anno 1986 er en vakker, intelligent, kunstnerisk og urban svart kvinne, en innovasjon i amerikansk film. Hun kan på ingen måte sammenlignes med det stereotypiske blaxploitation-ikonet Foxy Brown (1974), og er, den dag i dag, en frisk pust i filmdramaturgi.

 

Men på tross av sin selvstendige og kompromissløse natur, utsettes vår anti-heltinne for en rekke kvinnefiendtlige aggresjoner, som kulminerer med en voldtekt, og gjør at hun begynner å tvile på seg selv og mister sin kraft. Voldtektsscenen og måten den (ikke) ble behandlet på i filmens dramaturgi, har fått sterk kritikk og på en måte stigmatisert Spike Lee som en kvinnefiendtlig filmskaper. I flere sammenhenger har han uttalt at han angrer på dette valget

 

Kvinneforakten som er tilstede i filmen, som gjennomsyrer ord så vel som handlinger av alle tre mannlige hovedkarakterer, er ikke så sterkt tilstede i She’s Gotta Have It anno 2017. Riktignok forstår Mars (Anthony Ramos), Jamie (Lyriq Bent) og Greer (Cleo Anthony) seg ikke på Nola – hvem gjør vel det? - og vil alle eie henne; de reagerer som typiske bagatelliserende victim blamers da hun blir overfalt på gata i første episode, men de har fått dybde og er mer sammensatte. Etter hvert som sesongen går, blir vi presentert for flere lag i deres liv. 

 

Etter overfallet oppsøker Nola spirituelle løsninger som viser seg å være det rene bedraget – en spåkone og en uspesifisert new age massør. Mars, nå en cubansk-amerikaner, har en søster, Lourdes (Santana Caress Benitez). Hun er ingen stor karakter, men er sentral på et utvidet dramaturgisk plan fra et tilskuersperspektiv, som spirituell veileder, en kvinne innviet i de afrocubanske gudenes mysterier. Lourdes er den som viser at Nola selv er den eneste som til syvende og sist kan ta vare på egen energi. I likhet til psykoterapeuten som dukker opp i samme episode, Dr. Jamison (Heather Headley), forsøker Lourdes ikke å overbevise folk om sannheten i det hun sier. I møtet mellom tradisjon og vitenskap ligger den sanne makten, nøkkelen til kvinnelig empowerment og styrke. 

 

De to episodene der yorubatradisjonen dukker opp, handler om seksualitet og helbredelse etter et seksuelt overfall. De handler direkte om kunstens makt i et feministisk motstandsperspektiv, og med en nesten overnaturlig betimelighet, handler det indirekte om #metoo - serien ble spilt inn ett år før bevegelsen tok av og lansert nesten samtidig som den berømte New York Times-reportasje om Harvey Weinstein.

 

Det at Lee har valgt å tillegge Nola Darling denne spirituelle dimensjonen, noe som slett ikke fantes i filmen, kan også relateres til at karakterens mange fasetter belyses ved at et dreamteam av kvinnelige dramatikere har blitt plukket til å skrive fire av de ti episodene: Empire-manusforfatter Radha Blank, Columbia professor Lynn Nottage, Pulitzer-nominert (og Angela Davis’ niese) Eisa Davis, samt skuespiller, produsent og dramatiker Joie Lee, som også er Spike Lees søster, spilte Nolas venninne Clorinda Bradford i 1986 og er Nolas mor i serien. Hele ideen med serien kommer fra Lees kone og produsent Tonya Lewis Lee.

 

Jeg har blitt helt hekta på She’s Gotta Have It, har maratonert serien flere ganger og er klar over mye av kritikken som har kommet – Nolas sprikende personlighet, hennes tilsynelatende mangel på hensyn til venninnene Clorinda (Margot Bingham) og Shemekka (Chyna Layne) og ikke minst til hennes fjerde elsker Opal (Ilfenesh Hadera). Men nå har Spike Lee gått dypt inn i en afroamerikansk, millennial kvinnes univers og satt det hele i en så fascinerende og kompleks kontekst at jeg må bare glede meg til sesong to. Kanskje han gir til og med litt slipp på registolen og inviterer noen svarte kvinnelige filmkunstnere inn?

 

 

Kilder: Wikipedia, IMDb, Netflix, She’s Gotta Have It Facebook-side

 

 

 

[1]Språk: yoruba. Betyr «far»

 

[2]Yoruba mytologi: gudinne over alt ferskvann, kjærlighet, kreativitet og moderskap. Elementer i hennes kult er honning og gull.

 

[3]I yorubatradisjon betyr Ase livskraften, energien som skal til som premiss for all skapning, både på Jorda (Aye) og hinsides (Orun). Ordet blir ofte brukt som spirituelt oppmuntrende utrop.

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload