Golden Mirrors Arts Norway. All rights reserved. Tidemannsbyen

NO 0655 Oslo.

goldenmirrorsarts@gmail.com

Støttet av:

Supported by:

Apoio:

Den svarte kvinnen i sentrum

14 Sep 2018

 

Å se mennesker som ligner en selv, prege hele fasaden av et samtidskunstmuseum, er ikke hverdagskost for afrikanske kvinner som meg. Men det skulle vise seg å være tilfelle denne sommeren ved Museum of Contemporary Arts Los Angeles (MOCA) sin midlertidige utstilling ”We're Still Here, There” av Lauren Halsey, samt andre kunstverk av kunstnere som sentrerte svarte mennesker og spesielt svarte kvinner i rom hvor de vanligvis faller utenfor.

 

Vi er på Grand Avenue en varm sommerdag i juni. Kunstdistriktet i Los Angeles er hjem til kunstinstitusjoner som The Broad Museum, Los Angeles Philharmonica og Walt Disney Concert Hall, alle med hver sin ikoniske bygning og sterke profil.  Den mest iøyenfallende av de, er likevel Museum of Contemporary Arts, (MoCa).

 

Hjemlige omgivelser

 

Møtet med kunsten på MoCa begynner nemlig før man har entret bygningen, da museet har som ambisjon å dekke fasaden av et kunstverk som reflekterer hovedutstillingen.

 

Vinyltegningen ”Obodo” av Njideka Akunyili Crosby, viser afrikanske kvinner i hverdagslige så vel som høytidelige situasjoner – alt fra å se på afrikanske såpeoperaer til å være pyntet med sin ”gele”, et skjerf som knyttes opp til en fantastisk hodepryd som nigerianske kvinner bærer ved spesielle anledninger. Bakteppet til kvinnene er mangefasettert; afrikansk tøymønster, familiebilder fra Crosbys hjemland Nigeria og motiver fra nigeriansk populærkultur som musikkartister og idrettsstjerner. Sammen danner de ulike elementene og teksturene et fargesterkt og iøynefallende verk.

 

Museet huser flere verk av velkjente vestlige kunstnere som Marina Abramahovic, Joan Miro og Mark Rothko, samtidig som verkene til afromamerikanske kvinner står sentralt. Portrettbildet av en slank afroamerikansk kvinne i et leopardmøønstret antrekk henslengt på en stol av fotograf Deana Lawson (1979-) gir intime innblikk i svarte amerikaneres realitet, en sosialdokumentarisk lagring av deres historie. Den blodige til maler Kara Walker (1969-),” fremstiller en imaginær rasekrig i dagens fremdeles rasedelte USA. Disse verkene inngår i den alltid så aktuelle rasediskursen.

 

 

Kunst og kultur som identitet

 

I sentrum står utstillingsdebuten til den visuelle kunstneren Lauren Halsey ”We're Still Here, There”. Hun har omgjort et av museumsrommene til en grotte laget av gips, fylt til randen av ”knickknacks” som symboliserer en tydelig stolt svart identitet. Nær alle gjenstandene i installasjonen kommer fra hennes nabolag South Central Los Angeles. Knuste CDer plassert med undersiden opp og de kaster glans på utstillingsobjektene. Det har samme effekt som når sollys skinner gjennom glassmalerier – det bringer objektene fra det hverdagslige og profane til det hellige og sakrale.

 

Inspirasjon fra oldtiden

 

På samme måte som europeere anser Antikkens Hellas som sin sivilisasjons vugge, anser mange afrikanere Oldtidens Egypt som deres historiske storhetstid, med sin overlegne kunnskap om astronomi, ikoniske kunst og arkitektoniske mesterverk. Gullbelagte farao- og dronningstatuer, samt gammelegyptiske symboler som livstegnet ankh, gjennomsyrer utstillingen. Andre sentrale momenter i svart kultur, som kirka, er tilstede med småfigurer av afroamerikanske gospelsangere og svarte madonnaer. Rastafletter med perler, reklameskilt for frisører og personer avbildet med store afroer hyller svart hårkultur. Halseys utstilling er en feiring av å være et folk, som på tross av mye motbør, overlever og det med hodet hevet i en setting hvor alt er lagt til rette for at de skal mislykkes. Grotten er omgjort til en gullgruve som huser det beste svart kultur har å by på, i en sann ”Say it Loud, I Am Black and Proud” ånd.

 

Tvungen forflytting - fra transatlantisk slavehandel til gentrifisering

 

Migrasjon er en sentral del i afrikansk kultur,  fra nomadisk vandring etter nytt beite til turer motivert av religiøs overbevisning, som historiens rikeste mann noensinne, kongen av Maliriket Mansa Musa sin legendariske pilegrimsreise til Mekka i 1324. Tvungen forflytting står sentral i afrikaneres lidelseshistorie maafa - både i transatlantisk og den mindre kjente men eldre praksisen av transarabisk slavehandel. Mange av de kulturelle markørene for afrikanere er dermed bevegelige, såkalte mobile kulturuttrykk; dans, hårfletting osv.

 

For afroamerikanere er tvungen forflytting gjennomgående, til den dag i dag.

Gentrifisering er en prosess hvor middelklassen bosetter seg i sentrumsnære arbeiderklassestrøk, noe som øker både boligprisene og levekostnadene i nabolaget så mye at den lokale befolkningen ikke  har råd til å bo der lenger. I Halseys hjemby South Central Los Angeles merkes det ved at unge hvite hipstere flytter inn og svarte og brune arbeidere flytter ut. Mange velger mer fjerntliggende og billigere strøk, som jordskjelvutsatte San Andreas eller San Bernardino. Andre faller totalt fra boligmarkedet og ender opp som hjemløs - California er delstaten med flest hjemløse i USA.  

 

Take home message

 

Jo lengre jeg var i Los Angeles og opplevde kunst av mangfoldige kunstnere,  jo mer merket jeg hvor langt vi har igjen i Norge. Bloggen du leser nå ble opprettet nettopp for å løfte frem svarte kvinnelige kunstnere. Stemmen vår er viktig, men marginal, i et kunstfelt som ikke er tydelig nok i å  problematisere fraværet av melaninrike kunstnere.

 

Det gjør inntrykk å se gjenkjennelige elementer av seg selv og sin hverdag, som ofte er marginalisert inn til periferien, innta en naturlig hovedrolle i en kunstverden som stort sett reflekterer samfunnets allerede eksisterende maktparadigmer.

 

FAKTA:

 

Njideka Akunyili Crosby (1983-)

 

Nigeriansk-amerikansk billedkunstner, bosatt i Los Angeles

Utdannet ved Yale University School of Art, Swarthmore College, Pennyslavania Academy of the Fine Arts

 

Lauren Halsey (1987-)

 

Afroamerikansk kunstner

Utdannet ved Yale University School of Art og i arkitektur og kunst ved El Camino College

 

Bilder: Screenshots fra https://www.moca.org/​

 

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload